fennanda eleveld
 
 
 
 

 

 
A Local Portrait Gallery 17 en 18 november 2018, 11.00 uur– 18.00 uur 
MidWest, Cabralstraat 1, 1057 CD Amsterdam 
Organisatie/begeleiding workshops: Judith Zwaan en Mariska Schomper

Op zaterdag  17 november  2018 doe ik als tekenaar  mee aan een lokale portretten galerij in de Baarsjes Amsterdam.
Ik zal aanwezig zijn na 14 uur. 

Activiteiten 
1. Mensen uit de buurt portretteren elkaar of zichzelf onder begeleiding van Judith Zwaan  en Mariska Schomper, in workshops in verschillende technieken voor jong en oud. 

2. Kunstenaars die een binding hebben met de buurt portretteren bewoners. Gedurende het evenement zijn er telkens twee kunstenaars tegelijk aanwezig om snelle portretten te maken van bezoekers. We streven naar een bezetting van ca. 15 kunstenaars die volgens een rooster twee uur aanwezig zijn. 

Beide activiteiten zijn gratis voor bezoekers, op voorwaarde dat hun portret ter plekke geëxposeerd mag worden. Er is hiervoor een speciale wand in de ruimte voorbereid. Naast het thema “lokale portretten” besteden we ook aandacht aan duurzaamheid. We willen (naast tekenpapier) veel gebruik maken van rest-of afvalmateriaal als ondergrond of voor de lijsten.

Doelen:
- zoveel mogelijk mensen uit de buurt het plezier van tekenen te laten ervaren
- mensen met elkaar in contact brengen door middel van het tekenen
- professionele kunstenaars ontmoeten en live te zien portretteren
- bekende en onbekende buurtbewoners worden in het zonnetje gezet
- een lokale portrettengalerij die ook na het weekend elders wordt geëxposeerd 
- aandacht vestigen op gebruik van afvalmateriaal als beeldend materiaal  

Info over The Big Draw en de voorgaande edities vind je op:

www.bigdrawdebaarsjes.wordpress.com

www.instagram.com/big_draw_de_baarsjes

De locatie
is het cafe (de voormalige gymzaal) van het prachtig gerenoveerde MidWest www.inmidwest.nl

---

Komende maanden is er werk van mij te zien in: 
 • Groepstentoonstelling KCB, Bergen: 

  'Mens, van Mona Lisa tot selfie
  '

  14 oktober t/m 2 december 2018
   

  in de expositieruimte van het KCB op de eerste verdieping van Kranenburgh

  www.kunstenaarscentrumbergen.nl

 • In de waardepolder (kunstlijn Haarlem 2018)

  'Omzien naar nu': een ontmoeting tussen vier oud Rietveld studenten

  zaterdag en zondag 3 en 4 november 2018  

  www.hoofdkantoor.com/open_ateliers---

Verwacht
:
november-december 2017, Galerie de Kapberg Egmond aan de Hoef

Meer info volgt.

---

Nieuwsbrief  Omringd door water

Verblijf Texel, april 2017, Fennanda Eleveld en Suzanne Glerum en Flo (het hondje)

Het eiland Texel. Omringd door water, wind en wolken kampeerden we  bij de boerin aan de Redoute achter de waddendijk met een busje en een tent. Ondanks de lentezon was het koud, er waren weinig mensen op de camping. Er was een jonge vrouw die net terug kwam van een wereldreis en zoekende was en er was een ouder echtpaar die elk jaar terugkwam naar deze plek. En wij waren er...
Met onze kwasten, doeken en papier en verf en inkt.

We sliepen ‘s nachts met warme kruiken en schapenvachten in onze campingbedden  en we hadden mutsen op. 
’s Ochtends  begonnen we de dag met Flo uitlaten en koffiezetten. Het licht boven de Waddenzee was dan meestal op zijn mooist. Bijna elke ochtend gingen we er schetsen met de warmte van opkomende zon tegenover ons.  Het spel van de wind en wolken en het licht op het water  was enorm inspirerend en elke dag anders...
We hadden een  Schapenboet  op Oost tot onze beschikking, die we als een tijdelijk atelier mochten gebruiken via de familie van Fennanda.  Aan het wandelpad, de mosselweg, op Oost,  ook bekend op Texel als het Boerenommetje, staat deze door Wil Heilgers en Renee Toonen gerestaureerde Boet. Hier installeerden we onze doeken en legden we plastic zeilen neer om op te werken. Wanneer we de deuren opendeden stroomde het licht naar binnen en werd het een buitenatelier met de eeuwige einder als uitzicht.We werkten ook in de buitenlucht.  Bijvoorbeeld op de Hors , Zuidtexel vlakbij de mokbaai met zijn kleine stuifduinen en enorme zandvlakte uitstrekkend richting Den Helder. Af en toe een boot surrealistisch langs de horizon varend.  Echt prachtig  is het daar - ondanks de schietoefeningen van de marine.  Schetsen maakten we er en kleine schilderijen. En we gingen we naar de kop van het eiland bij de vuurtoren, waar de waddenzee en de noordzee elkaar ontmoeten. Het was een gevecht met wind en zand.De Noordzee is prachtig op Texel. Hij lijkt daar wilder dan bijvoorbeeld aan de Noordhollandse kust. Ruiger en echt. Bij Paal twaalf stonden we langs de vloedlijn als gekken te schetsen.   En natuurlijk waren er ook de wolkenluchten. Space. Eindeloze formaties die langsrolden en smeekten om verbeelding.  Direct vanuit de Schapenboet te zien en  elke minuut anders. Je kunt er een heel leven aan werken, dachten wij.         
Het  buiten in het landschap werken, vroeg om een aanpassing  van onze houding, want behalve een gevecht met de elementen (wind en kou en scherp zonlicht),  leek het alsof het onderwerp van onze verbeelding  té dichtbij was.  We wilden niet alleen een plaatje weergeven van dit weidse eiland, maar autonome beelden maken. We wilden de energie ‘pakken’ en de bewegingen en het licht . We wilden alles wat we zagen en voelden vertalen in verf, in lijnen en in houtskoolvlakken. Uiteindelijk  werd het zeer inspirerend om zo direct te werken, zonder iets tussen ons en het landschap. Het onzichtbare zichtbaar te maken door te boetseren in verf of te kalligraferen in inkt...We kwamen er helemaal in. Ons leven bestond uit warm blijven door heel veel te werken, in een soort flow. Op den duur voelden we de kou niet meer. Er ontstonden tekeningen, inktschilderingen, schilderijen en monoprints.
De schapenboet werd een volwaardig atelier , overal lag werk. Het water en de lucht, de aarde en de hemel...
Op Texel kun je daar niet om heen...

Met Maurice en Remmelt, galeriehouders van het Posthuys in de Koog was afgesproken een tentoonstelling over deze maand werken op Texel te maken. Zij kwamen langs in de boet en waren zeer enthousiast.

De tentoonstelling is daar te zien van 17 mei tm 2 juli 2017. De opening vindt plaats op 1e pinksterdag, 4 juni om 15 uur.

www.galerieposthuys.nl/kunstenaars/suzanneglerum   www.galerieposthuys.nl/kunstenaars/fennanda-eleveld


---